DSÖ: Yalnızlık günde 15 sigara içmek kadar kötü
Dünya Örgütü (WHO) yalnızlığı “acil bir küresel sağlık tehdidi” olarak ilan etti.
DSÖ, bu sorunla ilgili olarak ABD’li genel cerrah Dr. Vivek Murthy ve Afrika Birliği gençlik elçisi Chido Mpemba liderliğinde uluslararası bir komite kurdu.
Komisyon, koronavirüs salgınının sosyal aktiviteleri durdurması ve yalnızlık sorununu derinleştirmesi üzerine kuruldu.
Küresel bir halk sağlığı sorunu haline geldi
Mpemba, “Yalnızlık sınırları aşıyor. Sağlığın, refahın ve kalkınmanın tüm yönlerini etkileyen küresel bir halk sağlığı sorunu haline geliyor.”söz konusu.
Aynı isim, “Sosyal izolasyonun yaşı ve sınırı yoktur.”ekledi.
Günde 15 sigara içmek kadar kötü
Murthy’ye göre yalnızlığın sağlık riskleri günde 15 içki içmek kadar kötü. Yalnızlığın obezite ve fiziksel hareketsizlikle ilişkili risklerden bile daha büyük olabileceği belirtiliyor.
Yalnızlık daha çok gelişmiş ülkeler için sorun olarak görülürken Murthy, yaşlıların dörtte birinin sosyal izolasyon oranının dünyanın tüm bölgelerinde benzer olduğu bilgisini paylaştı.
Demans, koroner arter hastalığı, felç riski
Yaşlı yetişkinlerde yalnızlığın demans gelişme riskini yüzde 50 artırdığı kaydedildi. Koroner arter hastalığı ve felç riskinde yüzde 30 artışla ilişkili olduğu bildirildi.
“Gençlerin hayatını karartıyor”
The Guardian’ın yalnızlığa ilişkin haberinde, “Gençlerin hayatlarını perişan ediyor.” Not paylaşıldı. Ergenlik dönemindeki kişilerin yüzde 5 ila yüzde 15’inin yalnız olduğu bildirildi.
“Üniversiteyi bırakma olasılıkları daha yüksek”
Söz konusu duruma ilişkin şu tespitlerde bulunuldu:
Okulda yalnızlık yaşayan gençlerin üniversiteyi bırakma olasılıkları daha yüksek. Aynı zamanda daha kötü ekonomik sonuçlara da yol açabilir.
Bağlantının kopmuş ve güçlendirilmemiş olduğunu hissetmek, iş tatmininin ve performansın azalmasına neden olabilir.
Dijital uçurum ve yalnızlık arasındaki ilişki
Mpemba, “Özellikle dijital uçurumun dışladığı savunmasız nüfuslar için yalnızlık hakkındaki anlatıyı yeniden tanımlamanın önemli olduğuna inanıyoruz.”ekledi.
Murthy ayrıca birçok ülkeyi etkileyen yalnızlık konusunun yeterince ele alınmadığını da belirtti.