İzmir Eczacı Odası Başkanı Sayılkan: “İlaç sıkıntısı yaşıyoruz. Bu sistemde ilaç olmasını beklemek hayal olur”
HABER: ABDULLAH CELEBI-Kamera: KERİM UĞUR
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, şubat ayında yapılacak zam öncesi ilaç bölümünde sıkıntıların arttığını belirterek, “İlacı belirleyen euro kuru 7.86. Reel euro kuru 19 buçuk. Hayal olur. Bu kadar boşluğun olduğu, arada boşluk olan bir sistemde ilacın bulunmasını beklemek Sayın Bakanım ‘İlaca erişimde bir sıkıntı yok’ diyor.
İlaç fiyatlarına her yıl şubat ayında euro kuruna göre zam yapılmadan önce sektörde kriz yaşanıyor. Soğuk kış günleriyle birlikte çocuk hastalıklarında artış olurken; İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ağrı kesici ve ateş düşürücü şurupların yeterli düzeyde bulunmadığına dikkat çekti.
“YILDA BİR ARTTIRIM YAPIYORUM” MANTIĞI ÇÖKTÜ
ANKA Haber Ajansı’na konuşan Sayılkan, yılda bir kez zam yapıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Çünkü herkesin bilgisi var, Ağustos’tan sonra acıların başladığını biliyorlar. Vatandaşın da eczacının da başına geliyor. Çünkü ilaç yok. Geçen hafta nöbetçiydim. İthal ilaç olmaması herkesin bildiği bir gerçek oldu. 4-5 yıldır öğrenildi.Bu yıl mevsim gribi ve mevsim gribi ile birlikte çocuklar işin içine girdi.ilaç ve antibiyotik girdi.Sonuç olarak yol yanlış.Yılda bir şubatta zam yaparım mantığı. Ben o euro kuruyla bir yıl dayanabilirim” çöktü. İlaç fiyat kararnamesi geçerliliğini yitirdi. Yeni bir model bulmalıyız. Bulacağımız model ülke halkının ilaca ulaşmasını zorlaştırmasın. . “Bu, kesimin bileşenleri ile yapılır. 7.86 ilacı belirleyen euro kurudur. Gerçek euro kuru 19 buçuk. Bu kadar boşluğun olduğu ve ortada bir boşluk olan bir sistemde ilacın bulunacağını beklemek hayal olur. Ben de Türkiye’de üretilsin isterim, dövizle ilaçtan bahsetmeyelim.” Ama maalesef ithal edilen ürünlerin yarısı yurt dışından geliyor. Kül olarak. geçen yıl 1,5 ve 2 lira olan milimetre şuruplar 9-10 lira, çocuk şuruplarıyla yakından ilgili olan cam şişenin bulunamadığı bir yerde bulunsa bile fiyatlar astronomik. Bugünkü yöntemle kıyaslandığında yüzde 25-30 gibi bir artış var gibi görünüyor.Önümüzdeki yıl Şubat 2023’te euro kuru 10 lira olsa bile durumu kurtaramayacak.
“İLAÇ KOLAYLIĞI YAŞIYORUZ”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “İlaçta bir sıkıntı yok” açıklamasını hatırlatarak, şunları söyledi:
“Bazı şuruplar var ki 10 liranın üstüne hemen satılıyor. Mide bulantısını, ağrıyı, ateşi düşüren şuruplar var 14-15 lira. Sadece şurubun şişesi 9-10 lira olan bir yerde eklediğinizde ham maddeyi taşıyacak, bu fiyatlar bu fiyatı karşılamıyor gibi.Keşke yüksek enflasyon olmasa.Keşke döviz bu kadar artmasa, keşke ilaçta bu kadar dışa bağımlı olmasaydık ve biz Bunlardan bahsetmedi Bakan ‘İlaca ulaşmada sıkıntı yok’ diyor. İşin olmadığı, emeğin yetmediği noktada vatandaş ilacı eczaneden, eczaneden aramak zorunda kalıyor.Vatandaşın tepkisi inşallah doktor arkadaşlarının başına gelmez ama korkuyorum. .Eczacı arkadaşın zarar görmesini istemem.Bundan biz sorumlu değiliz.Vatandaş en masum taraftaysa eczacılar da öyle.Biz bununla ilgili belgeler hazırladık.Teklifleri bildirdik. Görüyorlar ciddiye alınmıyorlar neden bu yolda ısrar ediliyor aranıyor buradan bir kazanç sağlanırsa ilaç israfı önlenirse daha az harcama ile daha çok ilacı insanlara ulaştırmak amaçlanırsa olmuyor Ya yılda 4-5 kere daha küçük oranlarda arttırarak ilacın üretim sancısını giderebilirsiniz.Bugün vatandaş bile ‘İlacı bulunca içeyim, bulamam’ diyor. Şubata kadar 5 kutu alalım’ diye temkinli davranırsa uyuşturucu krizi yaşıyoruz. adı verilmeyen etiket. Bunun tek sebebi var o da ilaç fiyat kararnamesi.”