Yaşam

Çekiçbaşlı Yarasalar Gerçek! Peki Korkmamıza Gerek Var mı?

Adını duyduğunuz anda aklınıza hemen fantastik bir film sahnesi gelen bir yaratık düşünün. İşte çekiç kafalı sopa geliyor! Adı Hypsignathus monosus olsa ve bir canavarı anımsatsa da bu tatlı, meyve seven canlıdan korkmanıza gerek yok.

Batı ve Orta Afrika semalarında incir, muz ve mango peşinde süzülen bu canlılara, özellikle erkeklerin büyük burunları ve kare şeklindeki kafaları, onlara yüksek sesle korna çalma yeteneği kazandırıyor.

Bu sesler çiftleşme mevsiminde dişi yarasaları etkilemek açısından kritik öneme sahiptir.

Çekiç kafalı yarasalar lek davranışı sergileyen, yani çiftleşme zamanlarında büyük gruplar halinde bir araya gelerek, sehpalara asılarak müziklerini söyleyen türlerden biridir.

Ve sadece isabetli olanlar seçici kadınlar tarafından seçiliyor.

Cornell Laboratuvarı’ndan Jack Bradbury, NPR’ye “Bu yarasalar pek akıllı değil” dedi.

‘Bu erkek yarasanın beynindeki sinapsların çoğu sekse adanmıştır. ‘Aklında yiyecek bulmak dışında başka bir şey yok.’

Bu etkileyici burun kesinlikle göz alıcıdır. Bradbury, erkek yarasaların çıkardığı sesi “aralıklı bir vızıltı (çok yüksek, hızlı bir vızıltı)” olarak tanımlıyor.

Dişiler bu kakofoniye ancak işleri bittiğinde katılırlar ve çiftleşme tamamlandığında ‘bırakma sesi’ çıkarırlar.

Afrika kıtasındaki en büyük yarasa olan çekiç kafalı yarasanın kanat açıklığı 97 santimetreye (38 inç) kadar çıkabilir ve erkekleri dişilerden önemli ölçüde daha büyük olabilir. İnsanlara saldırmazlar ancak meyve yeme alışkanlıkları nedeniyle zararlı olarak kabul edilirler.

Çekiç kafalı yarasalar gırtlaklarıyla harika şeyler yapan tek yaratık değil. Güney Danimarka Üniversitesi’ndeki bilim insanları Myotis daubentonii’nin boğaz anatomisini incelediklerinde, ses tellerini titreterek death metal hırıltıları üretebildiklerini keşfettiler. Toplam ses aralıkları yedi oktavı kapsıyordu, bu da onları şarkı söyleme müziğinin zirvesi haline getiriyordu.

Güney Danimarka Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Profesör Coen Elemans, “Çoğu memelinin aralığı 3-4, insanlarda ise yaklaşık 3’tür” diyor.

‘Bazı insan müzisyenler 4-5 aralığına ulaşabiliyor ama bunlar çok az. Tanınmış örnekler arasında Mariah Carey, Axl Rose ve Prince bulunmaktadır. Ancak yarasalar gırtlaklarındaki farklı yapıları kullanarak bu açığı kapatabilirler.’

Bu çılgın yarasaların seslerini dert etmeyin…

sefaatli-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu